moshaverrkhob
moshaverrkhob

كودكان ويژگي هاي فيزيكي والدينشان را به ارث مي برند، ولي دانشمندان در رابطه با به ارث بردن ويژگي هاي شخصيتي والدين توسط كودكان كمتر مطمئن هستند. برخي از ويژگي هاي شخصيتي كه در كودكان ظاهر مي شوند پايه ي ژنتيكي دارند، ولي در شكل گيري شخصيت چندين ژن نقش دارند. محيط نيز در شكل گيري رشد ويژگي هاي شخصيتي نقش دارند. با وجود اينكه ممكن است كودك شما در برخي ويژگي هاي شخصيتي گرايش ژنتيكي نشان دهند با اين حال اين ويژگي ها زماني خود را نشان مي دهند كه محيط شرايط لازم براي بروز صفات مرتبط با اين ژن ها را فراهم سازد.

ژنتيك و شخصيت
محققين در شكل گيري ويژگي هاي شخصيتي ويژگي هاي ژنتيكي را دخيل مي دانند. ژن‌هاي مختلفي در كودك وجود دارند كه باعث شكل گيري ويژگي شخصيتي كودك مي شوند. در برخي موارد به دليل تاثير شرايط محيطي و يا تاثير ژن هاي ديگر برخي از ژن‌ها فعال و يا غير فعال مي شوند. بر طبق گزارش شبكه ي خبري ژنوم، ژنها از طريق پيام هاي شيميايي مانند ترشح هورمون سرتونين و دوپامين كه مي توانند تاثيرات عميقي بر روي مغز داشته باشند ويژگي هاي شخصيتي فرد مانند اضطراب و خجالتي بودن را تحت تاثير قرار مي‌دهند.

تاثير وراثت در مقابل تاثير محيط
حدود ۴۰ درصد از ويژگي هاي شخصيتي از طريق وراثت به ارث مي رسند، بر طبق نظريه دكتر ديويد فاندر، پرفسور روانشناسي دانشگاه ريورسايد كاليفرنيا، و نويسنده ي «معماي شخصيت». اين نظريه به طور قابل توجهي تاثير محيط را مورد بررسي قرار داده است. فاكتورهاي محيطي به چيزي بيشتر از محل زندگي فردر اشاره دارند؛ تاثيرات فرهنگي و تجربيات اوليه زندگي و شرايطي كه در آن شخص بزرگ شده بر شخصيت فرد اثر گذارند. براي مثال بر طبق نظريه ي دكتر فاندر افرادي كه حامل ژن تاثير گذار بر سروتونين هستند در معرض خطر افسردگي و رفتارهاي ضد اجتماعي بيشتري هستند، اما تنها زماني كه كودكي انها سرشار از استرس و بدرفتاري از سوي محيط باشد.

 

صفات خانوادگي
حتي دوقلوهاي همسان، كساني كه آرايش ژنتيكي يكسان دارند، ويژگي هاي شخصيتي يكساني ندارند. در حالي كه آنها رفتارهاي شخصيتي نزديك تري در مقابل دوقلوهاي ناهمسان و خواهر و برادهاي غير دوقلو دارند، آنها تنها ۵۰ درصد از ويژگي هاي شخصيتي يكساني برخوردارند بر اساس گفته روانشناس كودك دكتر ديويد شافر در كتابش «جامعه و رشد شخصيت». دوقلوهاي ناهمسان حدود ۳۰ درصد از ويژگي هاي شخصيتي يكساني برخوردارند، در حالي كه خواهر و بردارهاي غير دوقلو ۲۰ درصد از ويژگي هاي شخصيتي يكساني را دارا مي باشند. از لحاظ بيولوژيكي كودكاني كه در يك خانواده بزرگ شده اند از نظر ويژگي هاي شخصيتي تنها ۷ درصد به يكديگر شباهت دارند.

منبع:كانون مشاوران ايران-آيا كودكان شخصيت والدينشان را به ارث مي برند؟

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1402/1/12  ] [ ۱۳ ] [ moshaverrkhob ] [ ]

صفات شخصيتي و انواع خصوصيات و ويژگي هاي شخصيتي

بارز ترين و اساسي ترين صفات و ويژگي هاي شخصيتي افراد چه ويژگي هايي هستند؟ اگر بخواهيد صفات شخصيتي اصلي انسان را بيان كنيد، كدام را انتخاب مي كنيد؟ نتيجه بررسي روانشناسان در تعيين صفات شخصيتي بيش از هزاران صفات شخصيتي مي باشد.

به عنوان مثال آلپورت يكي از نظريه پردازان علم روانشناسي در اين خصوص پژوهش هاي بسياري داشته و حدود چهارهزار صفت شخصيتي را بيان كرده است.

در اين مقاله با بررسي به نظرات دانشمندان و نظريه پردازان به صفت هاي مهم شخصيتي مي پردازيم، تا انتها اين مقاله را مورد مطالعه قرار دهيد، زيرا مطالب آن مي تواند جالب و مفيد باشد.

تلاش ها براي تعيين صفات شخصيتي مهم در انسان
بر اساس نظريه هاي مطرح روانشناسي شخصيت انسان از چند صفت اصلي تشكيل شده است مانند: برون گرايي يا درونگرايي، پرخاشگري يا آرامش، مهرباني و پر انرژي بودن يا انرژي كافي را نداشتن.

اما صفات اصلي شخصيت انسان چه مواردي هستند؟ در اين خصوص دانشمندان به تحقيق و پژوهش زيادي پرداخته اند تا در مورد صفات زيربنايي شخصيت انسان اطلاعاتي را به دست آورده اند، در ادامه اين مقاله مهم ترين نظرات دانشمندان را مورد بررسي قرار مي دهيم.

اختلال شخصيت پارانوئيد و شخصيت مرزي
از بدبيني و شكاكيت تا اختلال شخصيت پارانوئيد و شخصيت مرزي
نظريه آلپورت با عنوان هزاران صفت رفتاري در وجود انسان
گوردن آلپورت اولين روانشناسي بود كه به بررسي و طبقه بندي صفات شخصيتي پرداخت. او در پژوهش هاي خود به ليستي از صفت هاي شخصيتي رسيد كه تعداد آن حدود چهار هزار صفت مي باشد. او اين صفات را در سه دسته تقسيم بندي كرد كه شامل صفات اوليه، مركزي و ثانويه مي شود.

صفات اوليه: صفات غالبي هستند كه در بسياري از بخش ها و موقعيت هاي زندگي مشخص مي شوند. و اين صفات را مي توان در شرايط و موقعيت مختلف زندگي يافت.
صفات مركزي: بسياري از نظريه هاي صفات شخصيت بر روي اين صفات متمركز شده اند زيرا اين صفات ساختارهاي اصلي شخصيت محسوب مي شوند و تقريبا در زندگي ثابت و پايدار هستند و به ندرت تغيير مي يابند. به همين دليل صفات مركزي به عنوان صفات اصلي شخصيت شناخته مي شوند.
صفات ثانويه: اين صفات در موقعيت هاي خاصي ايجاد مي شوند و ممكن است پايدار نباشند.
نظريه كتل با عنوان ۱۶ صفت شخصيتي
روانشناس ديگري به نام ريموند كتل بعد از آلپورت نظريه اي در مورد صفات شخصيتي بيان كرد او ليست بلند بالاي آلپورت را به ۱۶ صفت اصلي تقليل داد. او معتقد بود كه اين ۱۶ صفت همان چيزي است كه بر روي رفتارهايي كه به عنوان شخصيت كلي فرد در نظر گرفته مي شود موثر است. ليستي او از چند بعد تشكيل شده است كه عبارت اند از:

دلهره
ثبات عاطفي
انعطاف پذيري نسبت به تغيير
اعتماد به نفس
حساسيت
كتل براي هر كدام از ابعاد بيان شده صفاتي را در نظر گرفت، بر اساس نظريه او هر بعد به صورت يك طيف پيوسته مي باشد و هر فرد مي تواند جايگاه خاصي در آن ها داشته باشد.

منبع:مركز مشاوره و روانشناسي مشاورانه-صفات شخصيتي | انواع خصوصيات و ويژگي هاي شخصيتي

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/2/19  ] [ ۱۷ ] [ moshaverrkhob ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
لینک دوستان
قالب وبلاگ
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 4
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب